Lifestyle

Water besparen in 2022 doe je zo

Dat we in de Westerse wereld dagelijks een absurde hoeveelheid water verbruiken, is geen geheim. De Verenigde Naties pleiten er al tientallen jaren voor: verminder je watergebruik. Hardleers als we zijn, hebben die waarschuwingen en richtlijnen maar een klein effect op de meerderheid. Maar, het is nooit te laat om bewuster te gaan leven en je waterverbruik onder de loep te nemen.

Mindswitch

Toegegeven, ook wij zijn pas sinds kort echt bewuster gaan omgaan met mijn waterverbruik. Het is ook zo’n gewoonte hier: kraantje open en hup, daar stroomt het water. Eindeloos als je wil, perfect drinkbaar water. Alsof er goud uit de kraan komt voor sommige mensen aan de andere kant van onze wereldbol en wij vinden het doodnormaal. We gaan het hier niet over een al te sentimentele boeg gooien, maar je snapt vast wel waar ik heen wil. Tijd dus voor wat verandering en een mindswitch! Maar hoe? Heb je al eens gedacht aan een waterbesparende lavabokraan?

Waterbesparende wastafelkraan

Laten we het probleem bij de (water)bron aanpakken. Kies je voor een waterbesparende  wastafelkraan, dan kies je voor een milieuvriendelijke en een portemonnee-vriendelijke oplossing, want je bespaart makkelijk 2/3e water terwijl je je handen wast. Wees maar zeker dat je dat aan je waterfactuur zal voelen. Maar een waterbesparende kraan is niet het enige wat je kan doen om water te besparen.

Douchen

Je hebt douchers en je hebt baders. Heb je je altijd al afgevraagd wat nu het beste is?  In principe gebruik je met een douche te nemen minder water. Met tien minuten douchen ben je gemiddeld 60 liter water kwijt, met een bad zowat het dubbele. Maar is elke dag douchen of baden wel noodzakelijk? Zeker iets om over na te denken. Bij een verbouwing kan je erover nadenken enkel een douchecabine te plaatsen. Je hebt douchecabines voor elk budget en in elke stijl. 

Water opvangen en recupereren

Wil je écht een verschil maken? Hergebruik dan water. Groenten gespoeld? Vang het water op in een teil en daarna kan je het water gebruiken voor de planten bijvoorbeeld. Of ga nog een stapje verder en zorg voor opvang en toevoer van regenwater. Zo kan je het toilet doorspoelen met het water dat gewoon uit de lucht valt, veel logischer dan hiervoor drinkbaar water te gebruiken, nietwaar? Gelukkig heeft de overheid ook maatregelen genomen die waterbesparing stimuleren. Zo is het al enkele jaren verplicht om regenwater te recupereren in nieuwbouwwoningen. 

Meer laten zien

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
Close
Close