World

Koop groene palmolie

Mij is altijd geleerd dat je eerst je eigen onderzoek moet doen voordat je een mening kan vormen. Het is te makkelijk om zomaar iemands andere mening aan te nemen zonder hier zelf goed over na te denken. Door alle sociale media is dit alleen maar makkelijker geworden en veel nieuwsberichten helpen ook niet mee. Zo kan onnodig negatief over sommige dingen worden geschreven terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Een goed voorbeeld hiervan is palmolie. Ik kom meerdere keren per dag een artikel tegen met wat voor een schade palmolie kan aanrichten. Maar er is niemand die eerst even nadenken en zichzelf afvraagt “what is palm oil?”. Het makkelijkste om te doen is om aan te nemen wat wordt geschreven in de krant, want het is een krant. Vandaag wil ik wat dieper in gaan op de vraag “what is palm oil” en wil ik wat meer diepgang bieden over dit onderwerp. Het daadwerkelijke verhaal achter de schade van palmolie ligt veel genuanceerder dan dat je denkt.

 

What is palm oil?

Laat ik bij het begin beginnen, palmolie word gemaakt van de zaad van de palmolie plant. Palmolie is een bijzonder veelzijdig product. Het zit in bijna alles om je heen. Zo kun je in je dagelijkse routine eigenlijk niet zonder palmolie. Het zit in je shampoo, conditioner, douchegel, de verpakking van allerlei producten. Aan de ontbijttafel genieten we ook veel van palmolie. Denk maar aan boter, hagelslag en chocoladepasta. Palmolie kan groen geteeld worden en hier is ook een certificaat voor. Een leverancier krijgt dit certificaat als 95% van de palmolie in een product duurzaam is gekweekt en geteeld. Hierbij word gelet op de productie, boskapping, water loodsen en energie verbruikt. Dit zijn strenge eisen, maar veel meer bedrijven kopen alleen maar palmolie met dit keurmerk.

 

Het recht in eigen hand

De reden dat palmolie soms een slecht imago krijgt is omdat de hele wereld snakt naar palmolie. Door het veelzijdige gebruikt van dit product moeten veel bedrijven blijven groeien om aan de vraag te voldoen. Gelukkig wordt steeds meer duurzaam geteeld. Zo worden boeren geholpen om de afzet per vierkante meter te verbeteren zodat bossen niet omgekapt worden. Palmolie is dus niet een slecht product. Alleen omdat wij het zo veel gebruiken moeten er enorme plantages uit de grond worden gestampt om aan deze vraag te voldoen. Ondertussen is deze sector met een “groene slag” begonnen. Veel meer producten hebben duurzame palmolie. Let er maar eens op in de supermarkt. Dan zul je er achter komen dat het soms wat rooskleuriger is dan dat je in de krant leest.

Meer laten zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
Close
Close