Lifestyle

Hoe koop je de perfecte gordijnen?

Gordijnen, je kan eigenlijk niet zonder. In de eerste plaats verduisteren ze een ruimte, maar daarnaast zorgen gordijnen voor sfeer en gezelligheid. Er zijn verschillende types gordijnen: overgordijnen, rolgordijnen, jaloezieën en noem maar op. Ben je op zoek naar dé perfecte gordijnen, maar weet je niet hoe je die zoektocht moet starten? Met deze tips kom je een heel eind verder!

Type gordijn

Voor je kleuren en stoffen gaat vergelijken, moet je weten welk type gordijn je zoekt. Er is immers heel wat keuze wat raamdecoratie betreft. Zoek je verduistering voor het dakraam op zolder, dan heb je een rolgordijn voor een dakraam nodig. Of misschien zoek je jaloezieën voor je bureau, die je half kan sluiten om slechts beperkt zonlicht binnen te laten. Overgordijnen zijn dan weer geliefd voor de woonkamer, die ‘s avonds de ruimte verduisteren, maar ook gezelligheid creëren en voor privacy zorgen.

Opmeten

Weet je welke gordijnen je wil hangen, dan start je met opmeten. Je moet immers de afmetingen voor je nieuwe gordijnen kennen. Een tip: meet meerdere keren, zodat je je zeker niet kan vergissen. Om te beginnen meet je de breedte van je rail. Hangt er nog geen rail, neem dan aan beide zijden van het raam 20 centimeter extra. Meet vervolgens de hoogte tot op de vensterbank, de verwarming of de vloer, afhankelijk van hoe lang je het gordijn wil. Hangt er al een rail, meet dan vanaf de bovenkant. Zo niet, meet je vanaf het plafond. Nu je de afmetingen kent, kan je checken of je gordijn binnen de standaardafmetingen valt of je toch beter voor gordijnen op maat kiest.

Stoffen

Vraag je je af welke stof je moet kiezen? Veel hangt af van de ruimte waarin je het gordijn zal hangen. Voor vochtige ruimtes, zoals een badkamer, kies je best polyester. Wil je de kamer een rijk en gevuld gevoel geven, kies dan voor fluweel. Houd je van natuurlijke stoffen, dan is katoen de beste keuze en linnen geeft dan weer een landelijke look. Wat is de stijl van de kamer in kwestie? Pas de keuze van de stof aan aan deze stijl voor een mooi geheel.

Kleuren

Tot slot: de kleur. Ook hier geldt de regel dat je moet kijken naar de stijl van de ruimte waar je gordijnen wil hangen. Welke kleuren worden hier gebruikt? De kleur van een gordijn springt meteen in het oog, dus je maakt maar beter een goede keuze. Zorg ervoor dat de kleur van de gordijnen niet vloekt met de kleur van de vloer, muren en meubels. Het is een goed idee om ‘ton sur ton’ te werken: kies voor tinten binnen dezelfde kleursoort. Ook contrasterende kleuren zijn een mogelijkheid, maar dat is meestal al wat gewaagder. Ten slotte kan je kiezen voor harmonieuze kleuren, dat zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel.

 

Meer laten zien

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
Close
Close