Lifestyle

Wat doet vitamine C voor je gezondheid?

Eet fruit om voldoende vitamine C binnen te krijgen, we weten het allemaal. Maar waar is vitamine C nu precies goed voor? En hoeveel heb je per dag van nodig?

Onmisbaar voor tal van lichaamsfuncties

Van de 13 verschillende soorten vitamines die we onderscheiden, is vitamine C wel de bekendste. Vitamine C, ook ascorbinezuur genoemd, is onder meer nodig voor het immuunsysteem en de vorming van collageen, het belangrijkste eiwit in ons bindweefsel. Zonder vitamine C kunnen we niet leven. Omdat ons lichaam deze vitamine niet kan aanmaken en opslaan, moeten we hem dagelijks aanvullen uit ons voedsel of door middel van supplementen.

Een indrukwekkend lijstje

Om je een indruk te geven van het belang van vitamine C voor onze gezondheid. Vitamine C:

  • is een antioxidant en beschermt je lichaam net als vitamine E en vitamine B2 tegen vrije radicalen.

  • helpt je lichaam om energie uit voeding te halen

  • zorgt dat wonden sneller genezen

  • zorgt ervoor dat ijzer goed door het lichaam wordt opgenomen.

  • is onmisbaar voor ons immuunsysteem en een goede weerstand

  • is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid, gezonde botten, tanden en bloedvaten.

Hoeveel vitamine C heb je dagelijks nodig?

De Hoge Gezondheidsraad publiceert voor allerlei voedingstoffen de ADH: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voor vitamine C is dat 110 mg. Bij een gezond voedingspatroon haal je deze hoeveelheid met gemak uit de dagelijkse maaltijden.

Dit advies is een gemiddelde en geldt voor gezonde mensen. In Vitamine C, vraag & antwoord kun je lezen welke groepen extra vitamine C in de vorm van supplementen nodig hebben.

Tegenover het officiële advies van de Gezondheidsraad staan de aanbevelingen van veel experts om – ook bij een goede gezondheid en een afwisselend dieet – grotere hoeveelheden vitamine C in te nemen voor een hogere weerstand en vanwege de antioxidante werking. Bijvoorbeeld dagelijks een 1000 mg tablet. Een kenmerk van vitamine C en andere wateroplosbare vitamines is dat je er niet teveel van kunt hebben. Een overschot wordt uitgescheiden in de urine.

Meer laten zien

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
Close
Close