De bouwindustrie is – zelfs in 2022 – nog steeds een mannenindustrie. Maar toch zien we wel het één en ander bewegen: zo rapporteerde Liantis dat in 2020 er 11% nieuwe vrouwelijke werknemers startten, terwijl dat in 2018 slechts 8% was. Goede cijfers, maar we hebben nog een lange weg te gaan aangezien slechts 1% van alle bouwvakkers vrouwen zijn.
Vooroordelen in de bouwindustrie
In elke industrie zijn er vooroordelen, en dat is zo ook in de bouwindustrie. Zo leven er misvattingen dat vrouwen zwaar fysiek werk niet aankunnen of niet geïnteresseerd of bekwaam zijn om te werken in de bouw. Er zijn ook vooroordelen in andere sectoren zoals ook over vrouwelijke programmeurs in de ICT-sector. En over mannelijke vroedkundigen of verplegers wordt gedacht dat ze niet even goed voor een kind zouden kunnen zorgen. Hoe zit het in dus in de bouwsector? Wie zijn die vrouwen die er toch aan de slag gaan? De meeste vrouwelijke medewerkers werken vooral bij afwerking, zoals schilders, decorateurs of restaurateurs. Het bouwbedrijf Renotec is hiervan al enkele jaren een voorbeeld: ze zetten proactief in om ook vrouwen aan te trekken in de bouwindustrie.
Omschakeling in de industrie
Dat er meer vrouwen in de bouwsector aan de slag gaan de komende jaren, juichen we dus alleen maar toe. Maar hoe kan de industrie zich nu zelf aantrekkelijker maken? Denk bijvoorbeeld al na in je vacature hoe je vrouwen wil aanspreken, en niet enkel mannen. Daarnaast moeten we ook een inspanning leveren om studies zoals schilderen, interieurdesign en restauratie in de kijker te zetten, en ook de meer ‘mannelijke’ richtingen zoals houtbewerking en elektriciteit genoeg aandacht geven. Verder heb je ook merken zoals Blaklader en workwear die inzetten op inclusieve werkkledij voor mannen én vrouwen. Een werkbroek voor dames die perfect aan het vrouwelijk lichaam aansluit is praktischer en veiliger. Zo creëerde Blaklader zelfs de eerste werkbroek voor zwangere vrouwen. Natuurlijk gaat inclusie en verandering niet enkel gepaard met oppervlakkige ingrepen zoals taal, kleding en aandacht voor studies. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in mannelijk-gedomineerde industrieën met verschillende uitdagen geconfronteerd worden zoals vooroordelen in verband met kwaliteiten of leiderschap skills, een gebrek aan begeleiding en carrièremogelijkheden en ongewenste intimiteiten.
Hopelijk zetten we dus kleine stappen in de goede richting en komen er meer en meer bedrijven die vrouwelijke werknemers aanmoedigen en ondersteunen in hun carrière in de bouwindustrie.